Najnovejše

Arhiv novic

Sem Miran Krapež, rojen 21. 08. 1965, stanujoč na Otlici, majhni vasici na obronku Trnovskega gozda od koder mi seže pogled na Vipavsko dolino in naprej do Piranskega zaliva, na prvem hribčku za hišo pa na Idrijsko – Cerkljansko kotlino in naprej do Triglava. Torej sem doma na najlepšem koščku naše majhne, a prelepe dežele.

In zato ni slučaj, da sem že od svojega otroštva zapisan naravi. Izhajam iz družine, ki je dobesedno vse svoje življenje tako ali drugače povezana z naravo, gozdom in divjadjo, saj smo tam našli tudi vir za delo in posledično za svoje preživetje.

Za svoje znanje in izkušnje, ki sem jih dobil ob spoznavanju narave in vsega lepega, kar nam ponuja, gre zahvala predvsem očetu in starejšima bratoma, s katerimi sem lahko bil večinoma svojega prostega in delovnega časa v gozdu. Po napornih delovnih dnevih v gozdarskih službah, smo sprostitev in počitek zopet iskali in našli v gozdu. Ure in ure preživete pri raziskovanju narave, skrbi zanjo,  nenehno v stiku z divjadjo,  pozimi in poleti, vsakič na svoj način! Lovsko udejstvovanje je na nas pustilo neizmerno bogat pečat in nas obogatilo z znanjem in spoštovanjem .

In ko začutiš, da imaš veliko znanja in izkušenj, ko začneš dogodke in motive v naravi doživljati čustveno, ko razmišljaš, da je vse v naravi en sam čudež, tedaj želiš, da vse to preneseš naprej. Preveč je vse skupaj lepo, da bi ostalo prepuščeno samemu sebi. Vse te svoje čarobne trenutke hočem deliti s prijatelji, znanci, ljubitelji narave  in z vsemi vami…

S fotografijo sem se začel ukvarjati že pri svojih dvanajstih letih, ko sem v dar dobil prvi fotoaparat na film Zorki K4. Moje fotografije so bile bolj škljocanje, vendar sem se ob vsem tem učil in izpolnjeval. Kasneje je prišla na vrsto še kamera in drugi kvalitetnejši fotoaparati. Ko se je začela digitalna tehnika sem se začel s fotografijo resneje ukvarjati.

In tu se začenja moja fotografska pot … sprva, ko sem veliko svojih doživetij vztrajno zapisoval na filmski trak, in danes, ko mi je strast postala naravoslovna fotografija.

Le ta me je tako močno prevzela, da sem si naposled izpolnil svojo veliko željo in si posodobil fotografsko opremo na raven profesionalizma in se resneje začel ukvarjati s to zvrstjo fotografije.

Ljubezen do narave in želja po zajemu novih in novih motivov iz narave sta kriva, da puška največkrat ostane doma, zamenja jo fotoaparat in težak teleobjektiv.

S svojimi fotografijami sodelujem na raznih foto portalih, objavljam jih tudi v domačih naravoslovnih revijah in člankih. Veliko sodelujem na raznih mednarodnih in domačih tekmovanjih in razpisih. S klubskimi kolegi sodelujemo na raznih razstavah, imel sem tudi že pet samostojnih in več skupnih fotografskih razstav. Na mednarodnih salonih sem za svoje fotografije prejel že več kot 100 nagrad, tako na domačih tekmovanjih kot tudi v tujini. V letu 2016 so bile moje fotografije razstavljene v Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani, istočasno pa objavljena tudi prva fotografija gamsa v Triglavskem narodnem parku v reviji National geografic, na kar sem še posebej ponosen.

V letih 2015 in 2017 sem bil najboljši slovenski avtor mednarodnega naravoslovnega natečaja Narava in obakrat prejel tudi častno plaketo župana Kočevje.

V letu 2017 sem bil po izboru Digitalne kamere proglašen za 2. najboljšega fotografa v Sloveniji.

Leto kasneje mi je pripadel laskavi naslov Naravoslovni fotograf leta 2018, moja fotografija Silent hunting pa je postala naravoslovna fotografija leta 2018.

V letu 2011 sem pri Fotografski zvezi Slovenije (FZS) pridobil  fotografski naziv KMF (kandidat za mojstra fotografije), v letu 2015 pa mi je Umetniški svet FZS-ja podelil najvišji naslov v slovenski fotografski zvezi, to je MF FZS (Mojster fotografije FZS).

Pri mednarodni fotografski zvezi pa sem osvojil:

- v letu 2012 fotografski naslov AFIAP (Artist FIAP),

- v letu 2013 fotografski naziv EFIAP (Excellence FIAP),

- v letu 2014 fotografski naziv EFIAP/b (Exellence FIAP bronze)

- v letu 2015 fotografski naziv EFIAP/s (Excellence FIAP silver)

- v letu 2016 fotografski naziv EFIAP/g (Excellence FIAP gold)

- v letu 2019 fotografski naziv EFIAP/p (Excellence FIAP platinum)

 Sem član kar štirih foto klubov oz. društev in član Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije in sicer:

- fotokluba DIANA, kjer opravljam delo tajnika in urejevalca spletne strani

- fotografskega društva GRČA iz Kočevja, kjer smo združeni predvsem naravoslovni fotografi

- fotografskega društva VENO PILON iz Ajdovščine kjer sem tudi član Upravnega odbora

- Digitalnega foto kluba in

- Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije (ZNFS)

Sem ljubiteljski amaterski fotograf, v svojem arhivu imam zelo bogato zbirko fotografij, največ z motivi divjadi in narave. Nekaj si jih lahko ogledate v mojih galerijah.

Najlepše pri fotografskem poklicu je, da motivov  nikoli ne zmanjka. In dokler bo oko videlo in me bo noga nosila, bom iskal tistega, ki bo najlepši od vseh!

© Miran Krapež photography | Vse pravice pridržane! | All rigths reserved!